DOVOZ ZDARMA / FREE DELIVERY

Recepty pre Vás:

Volské oká

Postup:

Panvicu na lievance vymastíme, zohrejeme a do každej priehlbinky vyklopíme jedno vajce, ktoré necháme pomaly stuhnúť. Posolíme až stuhnuté. Žĺtok má byť polotekutý. Vyberieme ich vidličkou alebo lyžičkou. Podávame so zeleninovým prívarkom.

Potrebujeme:

20 g oleja, 4 vajcia, soľ

Lahodná praženica

Postup:

Ako klasická praženica - roztopíme masť a nadrobno nakrájanú slaninu s cibuľkou opražíme do chrumkava, pridáme vajcia a miešame na miernom ohni do potrebnej hustoty a pred dovarením primiešame a roztopíme syrokrém, nesolíme ak je slaninka dosť slaná.

Potrebujeme:

100 g slaniny, 1 cibuľa, 5 vajec, 100 g syrokrému, lyžička masti

Vajíčka na mäkko

Postup:

Vajíčka dáme do kastrólika s vodou a sledujeme, kedy voda začne vrieť. Odstopneme si 3 min. odkedy začnú vrieť, zalejeme studenou vodou a vyberieme. Hneď podávame, lebo žĺtky môžu stvrdnúť aj v škrupinke. Podávame so soľou, s chlebom s maslom alebo hriankou.

Potrebujeme:

Vajíčka, voda, soľ

Vajcové muchotrávky

Postup:

Vajcia uvarené na tvrdo olúpeme, konce trocha skrojíme a vajcia pozdĺžne rozpolíme. Vyberieme z nich žĺtky, vymiešame nahladko s pečeňovou paštétou, horčicou, maslom, so soľou a s korením. Zmesou naplníme polovičky vajec, ktoré spojíme a postavíme na pripravený hlávkový šalát na misu. Pekným rajčiakom odkrojíme vŕšky, vnútro vŕškov vykrojíme a položíme ich ako klobúčiky na postavené vajcia. Nakoniec klobúčiky ozdobíme bodkami z majonézy alebo jogurtu.

Potrebujeme:

4 vajcia, 50 g pečeňovej paštéty, 20 g masla, 1 lyžica horčice, trocha soli, mleté biele korenie, 4 rajčiaky, hlávkový šalát, trocha majonézy alebo jogurtu

Pikantné vajcia

Postup:

Na masle speníme zelenú petržlenovú vňať a cibuľu pokrájané nadrobno, zalejeme kyslou smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali múku, pridáme trocha citrónovej šťavy, sardelovú pastu, soľ, mleté čierne korenie a povaríme. Vajcia uvarené na tvrdo olúpeme, pokrájame na kolieska a vložíme do omáčky. Podávame s rožkom alebo chlebom.

Potrebujeme:

4 vajcia, 50 g masla, zelená petržlenová vňať, 1 cibuľa, 1 dl kyslej smotany, 1 lyžička hladkej múky, citrónová šťava, trocha sardelovej pasty, soľ, mleté čierne korenie

Vajcia plnené syrom

Postup:

Uvarené vajcia prekrojíme po dĺžke, žĺtky vyberieme a bielky naplníme plnkou z postrúhanej Nivy a zomletej šunky, ktorú sme spolu s maslom vymiešali do peny. Obidve polovice naplnených vajec spojíme, uložíme na listy umytého hlávkového šalátu a povrch ozdobíme majonézou a kolieskami reďkovky.

Potrebujeme:

4 vajcia uvarené na tvrdo, 50 g Nivy, 50 g masla, 50 g šunky, majonéza, hlávka šalátu a reďkovky na ozdobenie